Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü, mimarlık öğrencilerinin “Tasarım Stüdyosu” kapsamındaki çalışmalarında gereksinim duydukları dijital maket parçaları vb. prototip üretimini öğrenecekleri “Dijital Fabrikasyon Laboratuvarı-DFab-Lab”ın tesisi için gerekli hazırlıklarını tamamladı. Topkapı Kampüsü içinde kurulan laboratuvar, ana binanın ikinci bodrum katında mühendislik laboratuvarlarının arasında 150 m2 alanda kuruluyor. Mimarlık bölümü öğrencilerimizin ve öğretim üyelerinin, batı ülkelerinin üniversitelerinde kurulan DFab-Lab'larda en yoğun olarak kullanılan Rhinoceros yazılımı ile, prototip tasarım dosyalarının hazırlığını öğrenecekleri ve uygulayacakları 10 ünitelik bir bilgisayar dersliği ve üç adet paralel atölye ve bir malzeme deposundan oluşuyor:
-Birinci atölyede 1.50x3.00 mt.lik vakumlu işleme tablası olan dijital freze; frezemize dijital fabrikasyon için işleme dosyalarını yükleyebileceğimiz bir bilgisayar masası ; malzeme işleme sırasında oluşacak toz , kırpıntıları vb. emen vakumlu varil depo bulunuyor.”Dijital rooter” tipindeki tablamazın üzerinde, frezeleme işlemlerinde iki boyutlu hareketi sağlayan, numerik kontrollü köprü ve üzerinde yine numerik kontrollü hareket eden işleme kafasının, düşeyde de 15cm.ye kadar 2.5 uncu boyutta işleme yapma olanağı bulunuyor.Bu atölyede genellikle kotraplak, mdf ya da foreks tipi plastik levhaları ve yumuşak alaşımlı alüminyum levhaları işleme olanağı var.
-Digital Fab-Lab'ımızın ikinci atölyesinde, ahşap, pleksiglass vb. levhaların lazer ışığı yardımı ile çok hassas kesimi; bu malzemelerin ve ek olarak düz cam, alüminyum vb levhaların yüzeylerine mimari yazı , fotoğraf ve tasarlanmış grafik simgelerin işlenmesi olanağı var. İşleme alanı 60x 80 cm.ölçüsünde ve lazer ışınının işleme sırasında ortaya çıkaracağı yanık kokusu ve tozların dışarı çıkmamasını sağlayan kutu masa şeklindeki ünitemizin işleme alanı şeffaf akilik PMMA kapaklıdır.Bu ünitemizin yanında da bilgisayarlı komut dosyasını yüklemek için bir kontrol masası yer alıyor.
-Dijital Fab-Lab'ımızın üçüncü atölyesinde ise öğrencilerimizin üç boyutlu eklemeli (additive) baskı tekniklerini deneyerek öğrenmelerini sağlayacak altı adet muhtelif tiplerde üç boyutlu yazıcı; bir adet üç boyutlu tarayıcı; taranacak prototip standı; onlara komut verecek dosyaları yükleyeceğimiz iki adet bilgisayarımız bulunuyor.Bu atölyede PLA tipi organik plastik hammadde ruloları kullanılıyoruz ve işlem sırasında ortaya çıkan kokuyu def etme zor olacağından ABS vb. malzemelerin kulanımına izin verilmesi mümkün değildir. Atölye de 20x20x30 cm.yüksekliğe kadar prototip üretme olanağına sahip işleme hacimli , saydam kutulu iki adet üç boyutlu yazıcımız; üç adet rep-rap tipi ,işleme tablası açıkta, Fab-Lab Foundation'ın önerdiği ( özellikle Fab Academy üyelerinin eğitim amaçlı olarak geldiklerinde kullanabilecekleri) Çekya yapımı Prusa yazıcı; Prusa firmasının tavsiye ettiği üç boyutlu tarayıcı ve bina yapımında büyük ölçekli delta robot tipi çimento esaslı harç vb. malzemeleri kullanarak gerçek bina oda ya da daha büyük ölçekli birimleri üretebilir yazıcıların ekleme işlemleri prensibine benzer şekilde çalışan, delta tipi üç boyutlu prototip üretme yazıcımız var.
Malzeme depomuzda muhtelif kalınlıklarda karton, fotoblok, pleksiglass levha ve 3-4 mm kalınlıkta ahşap kontraplak ve 120 cm ebatında plotter'da işlenebilen vinil ruloları örnek olarak bulunduracağız. Bu depoda ayrıca 120 cm genişlikte dijital vinil plotter bulunuyor.
Öğrencilerimiz atölye imkanlarımızı belirlenen protokol dahilinde ve haftanın altı günü 09.00-18.00 saatleri arasında randevu ile kullanabiliyor olacaklar.üç boyutlu yazıcılar dışındaki atölyelerimiz de atölye sorumlusu laborantlarımızın kullanımı ile dijital üretim olanaklarımızdan yararlanabilecekler.