Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

Mimarlık

Hakkında

İstinye Mimarlık

Mimarlık ve Tasarım eğitimi öğrencilerine yeni bir dünyanın kapılarını açmaktadır. Bu dünyada insanlığın toplumsal-kültürel, teknolojik ve sanatsal geçmişi ile ilgili tüm oluşumlar, yaşananlar, ortaya konulanlar, gerçekleşenler yanında ütopyalar, manifestolar da ilgi alanımızdadır. Günümüzün tek rekabet aracı olan tasarım, bunların bilinmesi yanında merak-kuşku-heyecan duyan, ilişkiler kurabilen bir beynin denetiminde yapılır. Bu nedenle eğitim anlayışımızın temelini, öğrencinin "entelektüel bir insan ve mimar  olmasını sağlamak" oluşturmaktadır.

Bu nedenle mimarlık-tasarım eğitimi uygun fen puanı alınmışsa başarı ile tamamlanabilir. Çünkü mimari tasarım ve genelde yaşam tıpkı matematik gibi, insan beyninin ince ve şık üretimlerinden, bir entelektüel enerji yansımaları süreci olarak düşünülmelidir.

Mimarlığın sonuçları doğayı ve toplumu doğrudan etkiler. Bu nedenle mimarlık tıp ve hukuk ile birlikte Avrupa Birliği’nin önem ve öncelik verdiği üç meslekten biridir.

Mimarlık eğitiminde öğrenci sürekli aktif olarak düşünce üretir ve sunar. İstinye Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, lonca benzeri veya Bauhaus mirası bir usta-çırak eğitimi anlayışı yerine, öğrenciyi eğitimin ortağı kabul eden bir anlayışı gerçekleştirmeyi hedeflemiştir. Kurumumuzda öğrencilerimizin yüklenmiş bilgiyi tekrarlayan değil, toplumu ve doğayı etkileyecek her mimarlık-tasarım çalışması için, yarınların bugünden bilinemeyen koşullarında gereken özel bilgiyi de üretebilecek etik sahibi bireyler olarak yetiştirilmesi esas alınmaktadır. Özet olarak, mimarlık eğitimini bir meslek eğitimi olmanın ötesinde "bir entelektüel eğitim alanı" olarak görmekteyiz.

Fakültemiz ayrıca Anadolu'nun ve İstanbul'un mimari, kültürel, coğrafi ve teknolojik miras ve değerlerinin mimarlık eğitimindeki potansiyelinin farkında olarak eğitiminde bu avantajları etkili bir şekilde kullanmaktadır.

 

Düşler Vadisi

 

İstinye Mimarlık doktora öğrencisi Yasemin Turan'ın da katıldığı Yeditepe Mimarlık Bienali 28 Eylül'de gerçekleşiyor.

Prof. Dr. Uğur Tanyeli'nin söyleşisi 10 Mayıs Cuma günü İTÜ Taşkışla'da gerçekleşiyor.

Nilay Örnek ile söyleşi 29 Şubat perşembe günü saat 12:00'de İstinye Üniversitesi H Blok konferans salonunda gerçekleşiyor.

İstinye Üniversitesi mimarlık öğrencileri tarafından kurulan ArchVorteX takımının düzenlediği Mimari Söyleşi serisinin ilki 28 Şubat’ta İstinye Üniversitesi Vadi Ana Kampüsünde gerçekleşiyor.

“Türkiye’de Mimarlık Eğitimi: 18. Yüzyıldan Günümüze Kurumsallaşma Eşikleri” Salt Galata’da açıldı.

Murat Germen ile söyleşi
21 Kasım Salı günü saat 11:00’de Vadi Kampüs, v-601’de gerçekleşiyor


1923-2023 yılları arasında Türkiye'de öne çıkan mimarlar ve mimarlıklar

Mimarlık Bölümü Yaz Sergisi, tanıtım dönemi boyunca V-506'da ve mimarlık web sayfasında

Yaz okulu'nda açılan dersler

23 Mayıs 2023 Osmanlı İstanbul'u Uluslararası Sempozyumu açılış konuşması

IZTECH lisansüstü seminerlerinin 7.'si, Uğur Tanyeli'nin "Mimari Tasarımda Bir İmkan Olarak Sınıraşımı" konulu konuşması ile 24 Nisan'da gerçekleşiyor.

Uğur Tanyeli'nin katılımıyla gerçekleşen etkinlik 1 Nisan 2023 Cumartesi günü saat 15:00'te İPA Kampüs Florya'da.

Uğur Tanyeli'nin katılımıyla gerçekleşen etkinlik 25 Mart 2023 Cumartesi günü saat 15:00'te Müze Gazhane'de.

Uğur Tanyeli'nin katılımıyla gerçekleşen Kültür Tarih Sohbetleri'nin 279.yayınında psikososyal dürtüler ve şehirlerin inşası ele alınıyor.

'İstanbul Boğazı'nda Dalyanların Yeniden Hayali'
Öğrenci Fikir Yarışması sonuçlandı.

"İstanbul Boğazı'nda Dalyanların Yeniden Hayali" yarışmasında soru-cevaplar yayınlandı

İstinye Üniversitesi, Mimarlık Bölümü tarafından ikincisi düzenlenen öğrenci fikir yarışması, mimarlık öğrencilerini, Boğaz kıyılarında artık görmediğimiz İstanbul dalyanlarını tekrar düşünmeye davet ediyor.

7.kent Araştırmaları Kongresi’nde Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan'ın takdimiyle Prof. Dr. İlhan Tekeli ve Prof. Dr. Uğur Tanyeli, Saat: 09:15-10:45 ODTÜ Mimarlık Amfisi'nde...

Yüz yüze katılım için katılım linki:
https://kentarastirmalari.org/icus2022/dinleyici-kaydi/