Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Bölüm Başkanının Mesajı

Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özer, Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Çağla Özer, 
Bölüm Başkanı

Gastronomi Uzmanı; Zengin Türk mutfak kültürünün geliştirilmesini, uluslararası düzeyde tanıtılmasını ve saygınlığının korunmasını sağlayan, bununla birlikte dünya mutfaklarını da bilen ve takip eden, modern ve klasik pişirme teknikleriyle yiyecek-içecek yönetimi, maliyet kontrolü ve menü mühendisliği konularında donanımlı, gıda güvenliği sistemine hakim, çevreye duyarlı ve yemek pişirme kültür ve aktivitesini sorumluluğundaki görevlilerle birlikte resim, heykel, felsefe, görgü kuralları, işletmecilik, turizmcilik, mühendislik temelleri gibi disiplinlerarası konularla birleştirerek görsel şölen içerisinde sunabilen, hem şef hem de yönetici kişidir.

Amacımız;

Türk ve Dünya Mutfağının hakimi şef adayları;

Türk ve Dünya Mutfak Kültürü, yemek tarihi, pişirme teknikleri, yemek eşleme ve yemek stilistliği konularında her türlü yerli ve yabancı yazılı veya görsel yayınları takip edecek, çıkan sonuçları değerlendirecek, yöresel ve dünya gastronomi uygulamalarında dünyanın çeşitli ülkelerinde tanıtım ve geliştirilmesi için çalışmalar ve uygulamalı sunumlar yapacak, bu araştırmalar doğrultusunda inovasyonu yaratacak Gastronomi Uzmanı yetiştirmektir.

Sürdürülebilir Gastronominin öncüleri;

Gastronomik mirasın, farklı kültürlerin mutfağına ait teknik bilgileri, geçmiş nesillerden kalan yiyecek ve içecekleri, hazırlanışı, sunumu ve özelliklerini irdeleyen, araştıran, geleneksel mutfak kültürünün zenginleşmesine katkıda bulunan, unutulmaya yüz tutmuş mirasın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına ve yerel kalkınmaya olanak verecek faaliyetlerin uygulayıcıları Gastronomi Uzmanı yetiştirmektir.

Lezzete bilim katan vizyoner gençler; 
Mutfak; içerisinde hem sanatı hem de bilimi barındıran bir kavramdır. Mutfak bilimi iyi bir eğitim ile sağlanabilir. Mutfak sanatı ise yaratıcılık ile gelişebilir. İyi bir gastronomi eğitimi, mutfağın bilimsel yönünün kavranması, sonrasında pratiğin geliştirilmesi ve bunun sanatsal kavram bilgisi ve yaratıcılıkla harmanlanması ile mümkündür. Bu uzun bir süreçtir.

BİZ İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ OLARAK BU SÜRECE HAZIRIZ VE SİZLERİ BEKLİYORUZ…